Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Star of Europé – En möjlighet för ungdomsutbyte

Star of Europé – En möjlighet för ungdomsutbyte

Hur går man tillväga för att ansöka, planera och genomföra ungdomsutbyte inom EU? Det fick Christopher Uddén Arenander, Nybro kommun och Mats Gröhn, Fryshuset lära sig mer om på konferensen “Star of Europe”.

Christopher och Mats arbetar båda med unga som av olika anledningar inte studerar eller jobbar. För Christophers del innebär det att han är KAA-samordnare i Nybro kommun. KAA står för det kommunala aktivitetsansvaret. Han jobbar med unga i åldern 16-20 år som avbrutit gymnasiet eller tagit studenten utan gymnasieexamen. Mats jobbar med liknande frågor fast ifrån civilsamhällets sida. Han finns på Fryshuset och projektet 4-uvas. Det står för “unga som varken arbetar eller studerar”. Projektet höjer ungas egna röster och tydliggör civilsamhällets roll inom arbetsmarknadspolitiken. Christopher och Mats har hittat ett bra samarbete utifrån sina professioner.

– Christopher är en nyckelperson för oss, säger Mats. Han är både en specialist och en viktig samarbetspart. Vi båda delar en passion för det vi jobbar med.

Nu har samarbetet lett till att de båda fick möjlighet att lära sig mer om ungdomsutbyte. Detta genom medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I november fick de chansen att åka till Rom för att delta på konferens med ”Star of europe”.

EU-projekt

EU-projektet “Star of Europe” är en satsning som syftar till att främja ungdomsutbyte och nätverkande över nationsgränserna. Genom att erbjuda utbildning och resurser till de som arbetar med ungdomar, vill man skapa möjligheter för unga att delta i internationella utbyten. Projektet är en del av EU:s bredare mål att stärka ungdomars engagemang och lärande genom informella utbildningsmetoder.

– Utbildningen hade två viktiga syften, att lära sig om hur man arbetar med ungdomsutbyte och att skapa nätverk mellan deltagarna, berättar Christopher. Deltagarna kom från olika samhällsfunktioner, både från civilsamhället och det offentliga.

Under fem dagars utbildning fick Christopher och Mats lära sig om att arbeta med ungdomsutbyte. Både om att skicka iväg unga på utbyte och att ta emot unga från andra länder.

– Vi har fått verktyg till hur vi kan finansiera egna projekt, säger Mats. Dels har vi fått öva mycket på att skapa projekt. Men det har varit minst lika viktigt att få ett nätverk att använda när man ska göra ungdomsutbyte.

Projektidéer att jobba vidare med

De båda tyckte att det var inspirerande att se så många som brinner för sina områden. Länder som var representerade på utbildningen var Italien, Spanien, Finland, Sverige, Moldavien, Vitryssland, Holland, Ungern, Kroatien, Slovenien, Tyskland, Polen, Portugal och Frankrike.

Världen är verkligen öppen för ungdomar. Vi vill ge de unga som vi jobbar med möjligheten till utbyte, säger Mats och Christopher.

Möjligheterna och projektidéerna är många. Kanske kan Nybro, en landsbygdsort, ha ett utbyte med den spanska landsbygden?

– Vi har många projektidéer som vi vill jobba vidare med, säger Christopher. Kanske ordna en skandinavisk konferens? Vi vill också testa ‘shadowing’, det vill säga att skugga någon som jobbar med utbyte i ett annat land. Konferensen gav också möjligheten att ta del av många övningar och metoder som vi kan använda i vårt dagliga arbete.

Nu ser Christopher och Mats fram emot att jobba med ungdomsutbyten, för att ge unga människor chansen att utvecklas och lära sig nytt.

Om EU-bidrag hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.