Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Spikning för Sara Zoric

Spikning för Sara Zoric

Sara Zoric spikade idag sin licentiatavhandling under högtidliga former i stadshussalen. På spikningen deltog handledare från Linnéuniversitetet och kollegor från Nybro kommun.

Sara Zoric är enhetschef inom funktionsstöd i Nybro kommun, och har de senaste fyra åren kombinerat det med forskning som doktorand i socialt arbete. Hennes avhandling har titeln ”Vardagslivets vändpunkter. Berättelser från personer som har erfarenhet av att leva med samtidig psykisk ohälsa och missbruk”.

Spikning är en gammal tradition som innebär att avhandlingen offentliggörs cirka tre veckor innan disputationen och att inga ändringar längre får göras.

– Det känns fantastiskt att få fira denna milstolpe! Jag är väldigt glad och tacksam att jag har givits den här möjligheten, sa en glad Sara Zoric som firades av handledare och kollegor.

Ulrika Järkestig-Berggren och Åsa Söderqvist Forkby har fungerat som Saras handledare på Linnéuniversitetet. Båda var med på plats för att gratulera till ett ambitiöst arbete.

– Jag skulle vilja beskriva dig med orden målmedvetenhet, ambitiös och integritet, sa Åsa Söderqvist Forkby, Linnéuniversitetet. Trots uppdrag både som enhetschef och inom akademin så har du alltid levererat.

Sara Zoric har intervjuat sammanlagt 12 personer från hela landet som har erfarenhet av att leva med samtidig psykisk ohälsa och missbruk av alkohol eller narkotika. Resultatet visar att utsattheten ofta börjar redan i barndomen och följer med personerna in i deras vuxna vardagsliv.

Den samtidiga psykiska ohälsan och missbruket påverkar flera aspekter av vardagen. Att ändra sitt liv kräver att man förstår sig själv och sin situation. Människor lär sig detta på olika sätt beroende på deras sociala omgivning. Studien visar att det är viktigt att göra saker vid rätt tidpunkt och på rätt sätt för att återhämta sig.

– Du har som doktorand varit driven i dina analyser, sa Ulrika Järkestig-Berggren, Linnéuniversitetet. Det finns mycket forskning kring både psykisk ohälsa och missbruk, men du Sara har lyft ett viktigt område då du belyst kombinationen och också vikten av ”timing”, att finnas där då människor behöver det och är redo.

Linnéuniversitetet lyfte också att Sara haft stöd av en väldigt bra arbetsgivare, något som gladde Linda Johansson, verksamhetschef funktionsstöd, individ- och familjeförvaltningen.

– Sara är en fantastisk medarbetare som alltid är hjälpsam och positiv, sa Linda Johansson. Tack till Linnéuniversitetet för att vi har fått vara en del av detta. Det har bidragit med kunskap till vår organisation, och det arbetet vill vi fortsätta.

Vardagslivets vändpunkter; Berättelser från personer som har erfarenhet av att leva med samtidig psykisk ohälsa och missbruk.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.