Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Ha en god jul och släck ljusen

Ha en god jul och släck ljusen

I juletider är vi många som tänder levande ljus. Under december månad orsakas upp till 40 procent av alla bostadsbränder av levande ljus. Ofta handlar det om tända ljus som glöms bort, kom därför ihåg att släcka alla levande ljus när du lämnar ett rum utan uppsikt. Lämna inte heller barn eller husdjur ensamma med levande ljus.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Fira säkert

Välj alltid ljusstake av brandsäkert material. Det kan vara lockande att pynta ljusstaken med både mossa och granris men tänk på att din säkerhet är viktigare än gamla traditioner.

Placera inte levade ljus för nära varandra, det gäller även värmeljus. För tätt placerade ljus kan leda till att de blir överhettade av varandra och fattar eld.

Om du använder elektrisk ljusstake är det viktigt att använda rätt lampor, alla lampor ska lysa med samma styrka. Se över att sladdar och kontakter är hela när du tar fram dina elektriska ljusstakar och andra elektriska ljusdekorationer. Tänk på att använda ljusslingor avsedda för utomhusbruk när du dekorerar ute.

Kontrollera brandvarnaren

När testade du din brandvarnare senast? Du kontrollerar brandvarnaren genom att trycka in testknappen i några sekunder. Sirenen ska då börja tjuta. Den slutar att tjuta när du släpper knappen.

Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång per kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka – kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska.

Vissa brandvarnare har så kallade tioårsbatterier som ska hålla i upp till tio år men var noga med att ändå testa brandvarnaren med jämna mellanrum. Det är bra att ta för vana att dammsuga brandvarnaren någon gång per år för att få bort damm och andra partiklar.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.