Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Nybro klättar på listan över Sveriges bästa miljökommuner

Stadshusplan med blommor i närbild. Skulptur ses framför kommunhuset.

I år fick Nybro sin bästa placering hittills. Nybro hamnar på plats 28 i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner som presenteras av Aktuell Hållbarhet.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Varje år genomförs kommunrankingen Sveriges bästa miljökommun av tidningen Aktuell Hållbarhet med syftet att mäta kommunernas ambition och aktivitet på miljöområdet.

– Det är mycket glädjande att se att vårt hållbarhetsarbete är på rätt väg och att det ger resultat, säger Emma Adrian, hållbarhetsstrateg Nybro kommun.

Årets rankning för Nybro kommun

  • Placering i kommungrupp: 28 av 136 (mindre städer och landsbygdskommuner)
    Placering i kommunranking: 87 av 290
  • Länsplacering: 3 av 12 i Kalmar län
  • Poäng: 26,4 av totalt 53 poäng

Långsiktigt arbete

– En högre placering visar på att de åtgärder vi gör inom miljö- och klimat ger ett resultat. Det är dock ett långsiktigt strategiskt arbete som tar tid, men vi är ju helt klart på rätt väg säger Erika Gülich, energi- och klimatsamordnare.

Inom naturområdet arbetar Nybro kommun aktivt för att öka den biologiska mångfalden, bland annat genom våra skyddade områden, hänsynsfullt skogsbruk och öka blomrikedomen i landskapet genom att omvandla grönytor till äng.

Läs mer om hur Nybro kommun arbetar med klimat och miljö, Agenda 2030 och hållbar utveckling:

Klimatsmarta Nybro

Agenda 2030

Hållbar utveckling

Aktuell Hållbarhets miljöranking

Rankingen baseras på enkätresultat men också på data från andra källor, däribland myndigheter som SCB och Naturvårdsverket. Nytt för i år är att rankingen också påverkas av förändringen av de utsläpp av växthusgaser som sker inom kommunens gränser. Här har kommunorganisationen minskat sina utsläpp från bilar och arbetsmaskiner vilket med stor sannolikhet också påverkar placeringen.

Kommunranking Miljöbarometern – Aktuell Hållbarhet

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivare

Telefon: 0481-45 168

E-post: energiradgivning@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.