Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Nu gasar kommunen på

Utomhus. Biogasbilen står parkerad framför stadshusplan. På sidan av bilen står det

Nybro kommun har nu köpt in den första biogasbilen, och fler är på väg. Att satsa på bilar som drivs av förnybara drivmedel är en del som kommunen arbetar med för att minska sin klimatpåverkan. Biogas är ett närproducerat och hållbart bränsle som tillverkas bland annat av våra matrester och gödsel.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

– Vi behövde en bil till verksamheten med lång räckvidd och låga utsläpp. Så då fick det bli en biogasbil, säger Juste Andziulyte, enhetschef lokalservice.

En biogasbil har en räckvidd (beroende på modell) på mellan 30–60 mil. Det gör att verksamheten kan ut och köra långa sträckor runt kommunen, för att sedan kunna tanka på biogasmacken i Nybro.

Yvonne Ingvarsson, enhetschef lokalservice, Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande och Juste Andziulyte, enhetschef lokalservice diskuterade den nya biogasbilen.

– Att ställa om fordonsflottan är en viktig del i Nybro kommuns klimatarbete. Trafiken står för en stor del av våra utsläpp. Med biogas som bränsle så minskar vi vår klimatpåverkan avsevärt, säger Erika Gülich energi- och klimatsamordnare.

Med en biogasbil minskar koldioxidutsläppen med minst 90% jämfört med motsvarande bil med fossilt bränsle. I Kalmar län finns det gott om mackar, innan året är slut så planeras det finnas minst en biogasmack i varje kommun.

– Det känns väldigt bra att bilen nu är på plats och att vi som kommun visar att det går att köra hållbart, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande.

Nybro kommun är en del av BiogasBoost

Nybro kommun är med i BiogasBoost som är ett informationsprojekt och finansieras av Klimatklivet. Projektet är unikt för Kalmar län. Aktörer som medverkar i projektet är länets kommuner, Region Kalmar samt företag och organisationer som är kopplade till biogas på olika sätt. Läs mer om projektet på BiogasBoost webbplats.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivare

Telefon: 0481-45 168

E-post: energiradgivning@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.