Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Linneasjömadens vattenfilter och funktion förstärks

Linneasjömadens vattenfilter och funktion förstärks

Med projektstart i slutet av augusti kommer vattenfiltret i våtmarksområdet som vi kallar Linneasjömaden att restaureras. Filtret renar regnvattnet innan det når Linnéasjön via Bolanders bäck. Restaureringen av filtret är en av många aktiviteter för att förbättra vattenkvaliteten i Nybro kommun.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Linneasjön som är belägen mitt i Nybro har sin tillrinning via Bolanders bäck. Delar av vattnet från bäcken tar vägen genom det våtmarksområde som vi kallar Linneasjömaden innan det når sjön.

Det har tidigare funnits ett ”filter” vid utloppet från Linneasjömaden. Det utgjordes av en vall med grus, men i dag finns det bara rester kvar. Under augusti-september 2022 kommer filtret att restaureras. Filtret har höjdsatts och dimensioneras så att översvämningsriskerna i området inte ökar, men så att vattnet efter ett sommarregn inte lämnar Linneasjömaden lika fort.

Filtret kommer att synas mer än tidigare eftersom det ska förstärkas med en träkonstruktion. Under de första åren kommer inget att planteras på filtret eftersom sättningar kan förekomma och material kan behöva fyllas på.

Maderna – naturens reningsverk

Ordet ”mad” är ett lite äldre uttryck för ”våtmark”, ett område där vattennivån stora delar av året befinner sig strax under eller strax över marken. Historiskt har maderna ofta använts för foderproduktion. När tyngre maskiner gjorde sitt intåg var det vanligt att man försökte dika ut maderna, eller att man övergav dem. Maderna är lite som naturens reningsverk. I bäcken kan vattnet efter ett skyfall ha hög fart och det river med sig partiklar från gator och diken, men när vattnet når maden så tillåts det bredda ut och lugna ner sig. Det gör att partiklar med t.ex. näringsämnen sjunker till botten.

Tänk dig att du befinner dig på en gata i Nybro i början av augusti. Det är kvavt och i hemlighet har du så smått börjat längta efter regn. Så börjar det mullra och när de första dropparna stutsar mot asfalten rör de upp damm. Nu blir det ”storstädning” i hela stan!

Efter ovädret som håller på hela eftermiddagen känns luften renare och gatorna glänser, i bäcken har vattnet börjat porla igen. Tänk dig detta, och ägna sedan alla ”mader” en vänlig tanke!

Egna aktiviteter för en förbättrad vattenkvalitet

Även som privatperson kan man hjälpa till att förbättra vattenkvaliteten. Till exempel genom att plocka skräp, ta upp bajset efter sin hund och inte kasta cigarettfimpar. Har man bil får man förstås inte tvätta den så att tvättvattnet riskerar att hamna på gatan och i en gatubrunn.

Man kan också njuta av vattnet för att värdesätta det. Ha en härlig sommar och njut av skönhet, svalka, fiske och fågelsång!

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.