Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Jordbruksverket varnar för afrikansk svinpest

Illustration. Vildsvin tittar ut från en buske. Salamismörgås ligger på marken med ett rött kryss över. Två friluftspersoner med ryggsäck syns i bakgrunden.

Jordbruksverket varnar allmänheten afrikansk svinpest. Allmänheten kan hjälpa till att förhindra att sjukdomen sprids till Sverige genom att slänga matrester i soptunnan och inte i naturen.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen är ett stort hot mot tamgrisar och vildsvin, men är helt ofarlig för människor.

Under de senaste åren har viruset spridit sig till Europa, och rör sig allt närmare Sverige. Det finns ännu inga kända fall i Sverige utifrån de provtagningar som görs löpande. Jägare och allmänhet som rör sig ofta i skog och mark är viktiga i att bekämpa smittsamma djursjukdomar som ASF.

Afrikansk svinpest smittar inte från djur till människa utan sker genom direktkontakt mellan djur. Viruset som orsakar sjukdomen kan också finnas i köttprodukter och kan överleva under lång tid och även efter djupfrysning. Därför är det viktigt att inte lämna kvar matrester på marken efter en picknick eller på rastplatsen.

Lämna inte matrester i naturen!

Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror. Det är därför viktigt att inte lämna matrester i markerna efter en picknick eller på en rastplats. Se till att slänga matresterna i ett stabilt sopkärl med ordentlig förslutning.

Rapportera döda vildsvin

Om du upptäcker ett dött vildsvin i naturen – anmäl det! Genom att döda vildsvin undersöks kan misstänkta fall av afrikansk svinpest upptäckas tidigt. Anmälan görs till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Rapportera fall av sjuka eller döda vildsvin till SVA eller 018-67 40 00

Mer information om afrikansk svinpest

Information om anmälningsplikt om misstänkt smitta

Jordbruksverkets information om afrikansk svinpest

Statens veterinärmedicinska anstalts information om afrikansk svinpest

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.