Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Innovativ sanering i Glasriket

Innovativ sanering i Glasriket

Den 8 juli genomfördes en smälta av glas i stor skala på Målerås Glasbruk. Målet är att separera det giftiga blyet ur skärv från glasbruksdeponier och på så sätt hitta sätt att återvinna glasmassan.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Glasföremål från Glasriket finns i många svenska hem. Men vad många inte känner till är att verksamheten vid de gamla glasbruken också har skapat några av Sveriges mest förorenade platser. Bly-glasseparationssmältan som kommer att genomföras på Målerås glasbruk är en del i forskningsprojektet Innovativ Sanering. Smältans målsättning är att klara återvinning och återbruk av det glasrika avfallet.

– Det skulle betyda fina utsikter för glasbruksorterna om bly-separationssmältan går att tas i storskaligt bruk. Om vi kan befria markområden från skadliga ämnen kan marken användas igen, och ge nytt liv till både klimatsmarta innovationer och bygden, säger Maria Faltin, näringslivschef Nybro kommun.

I Glasriket har det funnits glasindustrier sedan 1700-talet. Inte förrän 1969 kom de första svenska miljöskyddslagarna att träda i kraft. Försök med den nya tekniken för sanering har gjorts flera gånger i mindre skala och med goda resultat. Bly-glasseparationssmältning har en gång tidigare provats i stor skala i The Glass Factory.

– Sanering av Glasrikets bruksmiljöer kan bidra med en samhällsekonomisk effekt, det är mycket betydelsefullt för att skapa en ny sund miljö, där både natur och människor kan växa med trygghet, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro kommun.

Kontakta oss

Näringslivsutvecklare

Telefon: 0481-452 08

E-post: kommun@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.