Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate
En livsviktig investering när hemsjukvården utbildar i hjärt- och lungräddning
Hemsjukvården har nyligen satsat på att vidareutbilda alla sina medarbetare i hjärt- och lungräddning (HLR). Utbildningarna har letts av de tre egna HLR-instruktörerna
Utbildning i hjärt- och lungräddning är viktigt för att snabbt och effektivt kunna hantera akuta hjärtstoppssituationer. Varje år drabbas tusentals människor av plötsligt hjärtstopp, och chanserna att överleva minskar drastiskt med varje minut som går utan effektiv behandling. Tidig insats med HLR kan vara avgörande för överlevnad och återhämtning.
Sandra Alexandersson, Tobias Pileborg och Camilla Flatås Petersson har via kliniskt träningscenter på Kalmar länssjukhus blivit utbildade till instruktörer i Hjärt- och lungräddning. Det har gjort att hela personalstyrkan i hemsjukvården nu kan få utbildning och träningstillfällen minst en gång per år.
Det här är viktigt för våra patienter, anhöriga och personal, men också för samhället i stort, säger Tobias och Sandra. Vi har uppmanat alla våra deltagare att bli SMS-livräddare och är förstås det själva också.
Sms-livräddare anmäler man sig som via en app dit privatpersoner med HLR-kunskaper kan ansluta sig. Det innebär att när någon ringer 112 om ett misstänkt hjärtstopp kan man som frivillig livräddare larmas ut till den som drabbats som ett komplement till ambulans och räddningstjänst. Systemet ser till att den som har kunskap i HLR kan hitta och hämta hjärtstartare utplacerade i samhället och ta sig till den som drabbats av hjärtstopp för att göra en livräddande insats innan ambulans kommer. På så sätt förstärks kedjan som räddar liv.
Totalt har 60 personer i kommunens hemsjukvård utbildats inom HLR och flertalet har anmält sig som SMS-livräddare.
Det märks att sköterskorna som har gått utbildningen med Sandra, Tobias och Camilla är nöjda. Eller som en skrev i utvärderingen ”Jag har varit sköterska i 40 år och detta är den bästa utbildningen jag har varit på”.
En viktig del i utbildningen har varit att öva på olika scenarier. Vi är teaterapor och har gått in i våra roller. När Micke (enhetschef hemsjukvården) filmade vår övning så märkte vi inte ens att han stod över oss med mobilkameran. Så inne var vi i övningen.
För att göra det roligt att lära och öva så har deltagarna också fått tävla mot instruktörerna. Dockorna som man övar på är då kopplade till en storbildsskärm, där det pågår ett race mellan bilar. Har man lagom kraft i kompressionerna och gör dem i rätt takt så flyttar sig ens egna bil på skärmen.
Jag blir så taggad att slå er, skrattar Amanda som är undersköterska och som deltagit i utbildningarna.
Hjälpte den här informationen dig?
Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.