Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Bygget av förskolan Nygården och nya Västerängsskolan går framåt

Bygget av förskolan Nygården och nya Västerängsskolan går framåt
Deltagare under platsbesök vid förskolan Nygården: Åsa Nystedt, Stefan Axelsson, Carina Johansson, Urban Lindahl, Ann-Charlotte Björkegren, Marie Carlsson, Andreas Paulsson och Andreas Fransson.

Projektet att bygga en trygg och hållbar för- och grundskola i Nybro kommun går stadigt framåt. Detaljplan och bygglov för Västerängsskolan har fått laga kraft. Nyligen var några förväntansfulla medarbetare från lärande- och kulturförvaltningen och Nybro Bostads AB på platsbesök vid bygget av förskolan Nygården.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Platsbesök vid bygget av förskolan Nygården

Markarbetet av förskolan Nygården i Västeräng påbörjades sommaren 2022. Nu står en byggnad med tätt tak på plats och det tidigare väderskyddet är därmed borttaget. I fastigheten pågår gipsning av väggar och tak för fullt. Utanpå kan man se hur den stående, vita och gula fasadpanelen monteras.

Den 14 januari var ett antal förväntansfulla medarbetare från Lärande- och kulturförvaltningen och Nybro Bostads AB på platsbesök vid bygget. Andreas Paulsson, projektledare på NBAB, och den nya platschefen Andreas Fransson från Peab visade runt i lokalerna.

Rektor Åsa Nystedt är mycket involverad och gör ett fantastiskt arbete i utformningen och materialvalen för den nya förskolan tillsammans med övriga inblandade. Under platsbesöket stämdes detta av mot ritningen tillsammans med kollegorna från lärande- och kulturförvaltningen.

Barnen vid Gammelgårdens förskola har med spänning följt kranbilen som har satt byggelementen på plats under byggets gång, berättade rektor Åsa.

Stämningen steg allteftersom besökarna fick se de fina lokalerna som nu byggs för barnen och personalen vid Nygården. Att förskolan byggs ändamålsenligt från början har stora fördelar:

  • Höga fönster som går långt ner ger ett stort ljusinsläpp och god möjlighet för barnen att titta ut åt alla håll.
  • Golvvärme i lokalerna ger varma, härliga golv att vara på.
  • Spännande platser i lokalerna kommer att stimulera barnens nyfikenhet, företagsamhet och intressen. Vad sägs om till exempel en ateljé, en scen och en koja!?
  • Även utemiljön kommer att bli toppen med till exempel en amfiteater och en trygg plats för utesov, väl skyddad under tak.
  • Tillgängligheten blir god med hiss, handikapptoalett med mera.
  • Byggmaterial, som till stora delar är i trä, god ventilation med mera kommer ge barn och personal hälsosamma och säkra lokaler.
  • Även storkökets och personalutrymmenas placering och utformning kommer att ge en fin arbetsmiljö.
  • Inte minst kommer byggnaden också att bidra till en minskad energianvändning.

Det är mycket förhoppningsfullt, sa enhetschef Urban Lindahl efter att ha sett de nya lokalerna under platsbesöket.

Avdelningarna vid förskolorna Högaberg och Gammelgården förskolor kommer att flytta in på nya förskolan Nygården som kommer att ha kapacitet för totalt 8 avdelningar, 4 på varje våningsplan. Vi ser fram emot fortsättningen och den framtida inflyttningen för barn och personal.

Förskolan Nygården

Förskolan Högaberg

Förskolan Gammelgården

Husfasad kortsida söder förskolan Nygården

Illustration av förskolan Nygårdens fasad mot söder.

Västerängsskolan

Detaljplanen för fastigheten Humlan 2 vid Västerängsskolan fick laga kraft den 11 november 2022. Bygglovet för skolan fick laga kraft den 27 december 2022. Därmed kan byggprocessen för skolan fortsätta enligt plan. Nu pågår sanering och förberedande markarbeten på platsen.

Detaljplan för fastigheten Humlan 2 med flera (Västerängsskolan) i Västeräng, Nybro stad

Västerängsskolan


Information om projektet att bygga en trygg och hållbar skola

Kontakta oss

Lärande & kultur

Kontakta oss gärna för frågor inom utbildning, barnomsorg och kultur.

E-post: larandeochkultur@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.