Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Bli Sms-livräddare

Bli Sms-livräddare

I dag ansluter sig Region Kalmar län till Sms-livräddare, ett system som larmar frivilliga livräddare till platser för ett misstänkt hjärtstopp.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Vid hjärtstopp är tiden den allra viktigaste faktorn. En snabb insats på plats kan rädda liv. Därför införs tjänsten Sms-livräddare i länet med syftet att fler överlever hjärtstopp. Införandet sker i samarbete med SOS Alarm idag på World Heart Day.

Sms-livräddare är ett system där invånare utbildade i hjärt-lungräddning (HLR) kallas till hjärtstopp via en app på mobilen.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Appen visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare, säger Lollo Olausson, projektledare sms-livräddare i Region Kalmar län.
Varje minut utan insats vid ett hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med upp till tio procent. Snabbt larm, tidig hjärt-lungräddning och användande av hjärtstartare ökar möjligheten att överleva. Ett larm till sms-livräddare bidrar till att stärka kedjan som räddar liv tillsammans med ambulans och räddningstjänst. Många svenskar är utbildade i HLR. Det finns en stor potential att rekrytera fler frivilliga till tjänsten. Det finns två krav på användaren.

Användaren ska vara över 18 år
Användaren ska ha kunskap i HLR och man ansvarar själv för att skaffa dessa kunskaper

För frivilliga livräddare rekommenderas för närvarande att endast utföra kompressioner när det är svårt att bedöma om den drabbade har covid-19-smitta eller inte.

Länkar

Bli sms-livräddare i Kalmar län (1177.se)

Information om sms-livräddare från SOS Alarm

Vad innebär det att vara sms-livräddare? (smslivraddare.se)

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.