Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

Åttondeklassare från Alsterbro på Upplevelseverkstad

Venprovstagning på Upplevelseverkstaden

Hur är det att jobba som undersköterska? Det fick ett gäng åttondeklassare från Alsterbro skola testa på idag när det var dags för upplevelseverkstad på länssjukhuset.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Alsterbroeleverna fick en förmiddag med högt tempo där man fick testa venprovstagning, att ta blodtryck, hjärt- och lungräddning (HLR), mingla med elevambassadörer från gymnasieutbildningarna, testa tecken som stöd, förflyttning med glidlakan och lift samt ett rullstolsrace.

På plats för att berätta om hur det är att läsa Vård och omsorg på gymnasiet var Wilma Seger, Anna Farkas och Lovisa Bergfors. De går alla tredje året på Åkrahällskolan i Nybro. Just nu är de på praktik på länssjukhuset, men idag är de på plats på Upplevelseverkstaden för att mingla med eleverna från Alsterbro.

Det är en rolig utbildning! Jag tyckte att det var kul att få ett byte efter 9:an med många nya kurser, sa Wilma Seger. Vi har läst bland annat omvårdnad, psykiatri, anatomi, fysiologi och funktionsvariationer. Dessutom är det fem veckors praktik per läsår.

Efter snacket i fikarummet om hur det är att läsa till undersköterska fick eleverna flytta sig ut till korridoren för rullstolsrace, innan det var dags för nästa station.

Under åtta dagar får 350 elever från länet vara med på upplevelseverkstaden. Det är kommunerna i södra länet och Region Kalmar som tillsammans anordnar dagarna. Upplevelsedagarna ingår i ”Vård- och omsorgscollege” som är en samverkansform för en tryggad kompetensförsörjning i vård och omsorg. Detta året har två klasser varit med från Nybro kommun; Alsterbro skola och Paradisskolan.

Fokus på dagarna är att ”känna, göra, prova på och uppleva” yrket, istället för att bara iaktta eller höra information, berättar Linn Augustsson från Nybro kommun som är med och ordnar Upplevelseverkstaden.

Syftet är att få högstadieelever att bli mer medvetna om vad det innebär att arbeta inom vård- och omsorgssektorn och att väcka intresse att söka till en vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.