Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Äntligen är den nya bokbussen här!

Bokbussen parkerad utomhus. Långsidan på förarsidan syns. Bokbussen är folierad med illustrationer av sagolika träd, djur, böcker en grön skog. Text BIBLIOTEK överst.

Snart rullar den ut på vägarna i kommunen. En helt unik bokbuss, utrustad med ny teknik och nya möjligheter. Precis som tidigare är den lastad med böcker. Men den går också att anpassa och använda till sagostunder, teater, föreläsningar med mera.

Tisdag den 1 juni, det är en strålande försommardag. På det lilla torget framför Nybro Bibliotek står den nya bokbussen. Den är utsmyckad av fantasifulla sagofigurer omslutna av naturens grönska. Konsten berättar något om det magiska med läsning, sagor och fantasi. Bokbussen är redo. Den står där stadigt, lite stolt och glänser i solen.

Det är en coronaanpassad, digital invigning och runt bussen fladdrar rödvita avspärrningsband i lätta vindtag.

Dagens konferencier, kulturskolechef Thomas Björklund Svensson startar invigningen. Det gör han genom att tala om att det är med stolthet och glädje han speciellt välkomnar den nya attiraljen bakom sig – den nya bokbussen.

Bokbussen, som inte ännu har fått något namn, är en specialbyggd lastbil. Särskilt anpassad efter de krav biblioteket ställt. Allt för att bokbussen ska kunna vara en vid och långsiktig verksamhet med mer än böcker.

– Det var viktigt för oss att bokbussen skulle ha en hög funktionalitet, att den skulle ha en förväntat lång livslängd och att den skulle ha låg klimat- och miljöpåverkan. En bokbuss som inte bara skulle erbjuda att utlåna böcker, utan även erbjuda även andra aktiviteter. Det ser ut som att vi har lyckats bra med det, säger Agneta Bennsäter, bibliotekschef.

Nästa år, 2022, firar bokbussverksamheten 50 år i Nybro kommun. Den nya bokbussen är den sjätte i ordningen. Bokbussen rymmer tusentals böcker, annan typisk biblioteksutrustning och teknik som betyder att evenemang som sång och teater kan hållas här i liten skala.

Utsmyckningen på utsidan är betydelsefull, den speglar bokbussens funktion att stimulera till fantasins värld med sagor, bokläsning och en variation av kulturaktiviteter. Designen står den lokala konstnären Eva Sundman för, som fick uppdraget genom att vinna en skisstävling.

– Jag är säker på att bokbussen kommer att bli till stor glädje för alla invånare i Nybro kommun och inte minst för bibliotekets personal som har bussen som en del av sin arbetsplats, säger Kulturnämndens ordförande Sonny Lönngren i sitt invigningstal.

Therese Lundblad, som är ansvarig för bokbussuppdraget demonstrerar hur hyllorna är bokvagnar som lätt kan bytas ut med nytt spännande innehåll. Hon visar även att vid påbyggnadsdelen kan även en av väggarna skjutas ut. Det innebär att golvytan inne i påbyggnaden kan utökas med cirka fem kvadratmeter.

– Vi har planerat för ett liv efter pandemin när vi ska kunna ha lite arrangemang i bokbussen. Större grupper med barn eller vuxna, filmvisning eller bildvisning, sagostunder eller vad man nu kan tänka sig, berättar Therese Lundblad.

Det är kollegorna Therese, Hanna, Siv och Sten som arbetar med bokbussens verksamhet. De åker i dagsläget ut till 70 hållplatser. Under turerna hjälper de många barn och vuxna att hitta och låna intressant material. Bokbussen kommer också fortsatt att ha funktion som skolbibliotek på sju grundskolor och tjugo förskolor i kommunen.

Den tidigare bokbussen kommer nu att pensioneras, och flyttar vidare till fordonsprogrammet som rår om den framöver.

Kort fakta nya bokbussen:

  • 12 meter lång
  • Solceller på taket
  • Handikapplift
  • Expanderbar sida i biblioteksdelen
  • Luftkonditionering
  • Tv, portabelt ljud- och ljussystem
  • Vattenburen golvvärme
  • Toalett och pentry
  • Årsmodell 2020

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000