Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. select your language after clicking the link below. The service opens in a new browser window.
Google translate

1000 lyktor-manifestation uppmärksammar barnkonventionens dag

1000 lyktor-manifestation uppmärksammar barnkonventionens dag

Under några veckor har många förskolor i Nybro kommun haft fokus på att göra barnen medvetna om sina rättigheter utifrån barnkonventionen. Kulmen av arbetet nås genom 1000 lyktor-manifestationer.

Den här nyheten är mer än 60 dagar gammal!

Söndag den 20 november var det 33 år sedan FN antog konventionen om barns rättigheter och sedan 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Under några veckor i november har många förskolor i Nybro haft särskilt fokus på att göra barnen medvetna om sina rättigheter utifrån Barnkonventionen.

Vid förskolorna Flerohopp, Ljunghaga, Åkrahäll, Flygsfors, Orrefors och Madesjö har barn och pedagoger tillsammans pratat om och arbetat med olika artiklar ur barnkonventionen. De har haft gemensamma projekt, anordnat barnråd, målat lyktor, skapat armband och haft samarbetsövningar med mera och genom ett aktivt lyssnande har barnens röster, tankar samt funderingar lyfts fram. Som en avslutning på arbetet höll dessa förskolor en gemensam 1000 lyktor-manifestation på torget i Nybro måndagen den 21 november. “1000 lyktor” är en ljusmanifestation som startade i Umeå 2005 och som sedan spridit sig till förskolor i övriga landet.

“Det blev en magisk kväll tillsammans med alla barn, vårdnadshavare och pedagoger som kom och stunden präglades av en härlig gemenskap, samhörighet, men också eftertanke,” säger Jenny Nilsson rektor för förskolorna Flerohopp, Ljunghaga och Åkrahäll.

Bild från 1000 lyktor-manifestationen på Nybro torg.

Fagerslättens förskolor, Blåklockan och Guldgruvan, kommer att tända sina ljuslyktor i veckan. Barnens familjer välkomnas då till förskolorna för att tillsammans med sitt barn tända ljuslyktan.

Ta del av barnens arbete med barnkonventionen

Barnens fina arbeten vid förskolorna i Flerohopp, Ljunghaga, Åkrahäll, Flygsfors, Orrefors och Madesjö finns att ta del av hos Bohmans bokhandel under vecka 47 och på Nybros bibliotek under vecka 47-48.

Tre av kommunens förskolor ställer ut om barnkonventionen på Nybro bibliotek

Bohmans bibliotek lånar ut sitt skyltfönster

Barnkonventionens grundprinciper

Enligt barnkonventionens grundprinciper ska:

  • Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. (Artikel 2)
  • I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa. (Artikel 3)
  • Varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt. (Artikel 6)
  • Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska man ta hänsyn till barnets ålder och mognad. (Artikel 12)

Om barnkonventionen och Nybro kommuns handlingsplan för att stärka barns rättigheter.

Kontakta oss

Förskola och fritids

Kontakta oss gärna för frågor inom förskola, fritids eller familjedaghem.

barnomsorg@nybro.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000 eller e-post kommun@nybro.se.