Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Matförgiftning

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av dem som blir matförgiftade, blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang. Vanliga symptom på matförgiftning är magont, diarréer och kräkningar.

Anmäl misstänkt matförgiftning till Samhällsbyggnad

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha ätit ute på restaurang eller ätit mat som du köpt i din livsmedelsbutik är det viktigt att du snabbt kontaktar oss på Samhällsbyggnad.

Anmäl på Mina sidor via vår e-tjänst

Hygien hemma

Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att tvätta händerna ordentligt, hålla rent, diska skärbrädor och redskap ordentligt, ha kallt i kylskåpet, max 8°C, och skilja på råvaror och lagad mat.

Du bör även ta kontakt med 1177Vårdguiden på telefonnummer: 1177 alternativt din hälsocentral för att kunna lämna prov.

Mer information om matförgiftningar finns på Livsmedelsverkets hemsida eller Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000