Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Sommarpraktik / sommarjobb för ungdomar

Skrattande ungdomar i grupp

Du som är född år 2005 eller 2006 kan ansöka om att göra sommarpraktik/sommarjobb hos oss i Nybro kommun sommaren 2022. Vi erbjuder flera olika områden där du får erfarenheter och praktisk kunskap om arbetslivet.

Vem kan söka sommarpraktik?

Du som är skriven i Nybro kommun, och är född år 2005 eller 2006 är välkommen att söka sommarpraktik/sommarjobb under 2022.

När är sommarpraktiken?

Sommarpraktiken är förlagd under två perioder:

Den första perioden är vecka 25-27, 2022.
Den andra perioden är vecka 31-33, 2022.
Du får endast ha en praktikplats i en av perioderna.

Praktikens längd är 60 timmar fördelat på två eller tre veckor. Arbetstiden blir då fyra eller sex timmar per dag, beroende på om man jobbar två eller tre veckor.

Om praktiken

Områden där det är möjligt att söka praktik är:

 • Vård/Omsorg
  Här praktiserar du på ett äldreboende, gruppboende eller daglig verksamhet med äldre eller funktionsnedsatta. Dina praktikuppgifter kan innebära att hjälpa till vid måltider, promenader eller aktiviteter som läsning, spela spel, baka med mera. Läs mer nedan om vaccination mot Covid-19 för praktik inom vård och omsorg.
 • Barnomsorg
  Här praktiserar du på förskola med barn i åldern 1-5 år eller på fritidshem med barn i åldern 6-9 år. Du är tillsammans med barnen i den lärande leken till exempel pussla, bygga, rollekar, utevistelser, måltider samt städ och tvätt av material. Läs mer nedan kring utdrag ur belastningsregistret för praktik inom barnomsorgen.
 • Samhällsbyggnad
  Praktiska göromål i kommunens ute och innemiljöer, exempelvis städ i lokaler, rensning av rabatter, målning av ytor.
 • Bibliotek
  Här praktiserar du på Nybro Bibliotek med inre biblioteksuppgifter såsom gallring, bokuppsättning med mera.
 • Skrivsommar 2022 – arbeta som skribent på din feriepraktik
  Skrivsommar är en utvecklande skrivarskola och feriepraktik i ett! Du som deltagare får betalt som ett vanligt sommarjobb samtidigt som du utvecklar ditt skrivande.
  Skrivsommar 2022
 • Kommunala bolag
  Eventuellt kommer platser erbjudas inom kommunala bolag.
 • Föreningar
  Eventuellt kommer platser erbjudas inom ideella föreningar.

I år är lönen 79,97 kronor per timme, inklusive semesterersättning.

Ansökan

Du ansöker digitalt via e-tjänsten:

Ansökan sommarpraktik 2022

Det går att söka fram till och med den 30 april. Inga ansökningar tas emot efter ansökningsperiodens slut.

I din ansökan kan du ange önskemål om praktikperiod och inom vilket område du vill praktisera. Vi kommer så gott det går att ta hänsyn till dina önskemål och vilken period du önskar, men vi kan inte garantera att du får den plats eller period du önskar. Om det blir fler sökanden än praktikplatser kommer platserna att lottas ut.

Viktigt för dig som vill söka sommarpraktik inom förskola/fritidshem/sommaraktiviteter

Sedan 2009 gäller för alla som ska praktisera inom områden där man kommer i kontakt med barn, att man måste lämna ett utdrag ur belastningsregister till arbetsgivaren, i detta fall Nybro kommun.

Utdraget är ett brev från polismyndigheten där de skriver om du varit straffad för något. Fyll i dina personuppgifter och skicka in det till polismyndigheten. Det kan ta två – tre veckor innan svaret skickas hem till dig. Därför är det viktigt att du beställer detta direkt om du sökt ovanstående i första eller andra hand, så du har det klart ifall du får praktikplats.

Här hittar du blanketten för utdrag ur belastningsregistret.

Viktigt för dig som vill söka sommarpraktik inom vård och omsorg

Sedan januari 2022 gäller att personal och praktikanter inom vård- och omsorgsarbete ska kunna uppvisa att de är vaccinerade mot Covid-19 innan de kan anställas eller beredas praktikplats. Syftet med beslutet är att så långt det är möjligt säkra en god, trygg och säker vård och omsorg inom kommunen.

Vid nyanställning ska du därmed kunna visa att du är vaccinerad eller har påbörjat vaccination med minst en dos som är maximalt 7 veckor gammal. Du kan visa detta genom vaccinpass eller utdrag från vården där personuppgifter och uppgifter om vaccin framgår. Du som av medicinska skäl inte kan vaccinera dig, och kan uppvisa läkarintyg om detta, undantas från kravet.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000