Lyssna på denna webbplatsen

Använd vår lyssna-tjänst "ReadItSpeak" för att få webbplatsens innehåll uppläst direkt i webbläsaren.

Translate this webpage

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Select your language in the list below.

Parker, torg och lekplatser

Tema 2022: Blommor & bin och skörd

I år kommer temat för sommarblomsplanteringarna att gå under benämningen ”Blommor, bin och skörd”. Nybro kommun vill lyfta fram vikten och kopplingen mellan prydnadsvärde, pollinerande insekter och skörd. Vi hoppas kunna bidra med trivsel i parker och stadsnära lägen samt att kunna inspirera Dig till odling av matnyttiga grönsaker med prydnadsvärde i kombination med sommarblommor.

Färgerna kommer att gå i nyanser av gult, grönt, lime, blått, rött och med mörka toner i violett. Växterna kommer att återfinnas i de allmänna rabatterna och i de utplacerade blomsterkärlen i centrum.

En enkel grundprincip är att bin och humlor gillar samma växter som vi tycker om, alltså de som doftar, smakar och ser goda ut.

Ett exempel på ätliga växter och sommarblomskombinationer kommer att kunna ses på en planritning för Badhusparken på plats.

Tid för allmänheten att kunna skörda i rabatterna meddelas senare i höst.

Vi fortsätter att uppmärksamma vikten och behovet av ekosystemtjänster i våra permanenta planteringar och boplatser för pollinerande insekter i våra parker och stadsmiljöer. De pollinerande insekterna såväl honungsbin som övriga solitära insekter av bin och fjärilar bidrar bl.a. till att växterna fortplantar sig och ger högre avkastning av frukt och grödor.

-Vi kommer även att sköta om två bikupor för honungsproduktion av Nybro stadshonung, dels i Ljungdahlsparken och dels i Bolanders park, säger Nybros stadsträdgårdsmästare.

I stadsmiljön planeras i år arbete med ny utformning och innehåll av en rabatt vid Bangatan. Utformningen sker med hjälp av sandbäddar, perenner och prydnadsgräs, se länk om tidigare tillvägagångsätt: Klimatanpassat med sandbäddar

Nybro kommuns parker

Badhusparken
Bolanders park (Stationsparken)
Ljungdahlsparken
Stadshusplan
Stationsplan
Sveaparken
Millenium parken
Svartgöl

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för att du bidrar!

Dina åsikter hjälper oss att bli bättre.

Respons

Observera att vi inte kan svara på några frågor här! Formuläret är endast till för att ge oss feedback på sidans innehåll. För frågor hänvisar vi till vårt medborgarkontor:
0481-45 000