Tobaksfri skoltid

Rökning är ofta den första substansen som unga debuterar med. De som börjar tidigt med rökning har dessutom ett mer regelbundet bruk jämfört med de som börjat senare. Det finns därmed stora vinster för samhälle och individ om debuten senareläggs.  

I kampanjen  Tobaksfri skoltid samarbetar Länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län för att få en bättre förståelse för hur arbetet i skolan bör bedrivas framåt för att uppnå rökfria skolgårdar och en tobaksfri skoltid.

Därför har det gjorts en  målgruppsanalys på temat. Resultatet ska ligga till grund för länens fortsatta tobaksförebyggande arbete med inriktning på skolan.

Sammanlagt har 24 fokusgrupper genomförts på åtta olika skolor (fyra högstadie- och fyra gymnasieskolor). Tre fokusgrupper har genomförts per skola: En med tobaksbrukande elever, en med icke-tobaksbrukande elever och en med personal.

Skolorna finns på följande platser: Nybro, Gnosjö, Jämjö, Högsby, Habo, Markaryd, Ronneby och Tingsryd.

Vad kan du som vuxen göra?

  • Som förälder sätter du gränserna. Gör tydligt att det under inga omständigheter är okej att röka innan 18 år. Nolltolerans gör skillnad.
  • Börja prata tidigt. Enligt undersökningen sker ungdomars kontakt med tobak i tidig ålder. Våga prata om tobak tidigt, gärna i mellanstadiet.
  • Köp aldrig ut tobak till någon under 18 år.

Mer information om  Tobaksfri skoltid hittar du här.
 Läs hela undersökningen i sin helhet här.

Här kan du läsa mer om alkohol- och narkotikaupplysning:
 Tobaksfakta
 Tänk om
 Drugsmart
 UMO
 Youmo

Datum för publicering | ändrad: 2020-07-01 | skapad: 2019-11-19

Barn & Utbildning

  Tobaksfri skoltid

Rökning är ofta den första substansen som unga debuterar med. Kampanjen Tobaksfri skoltid vill uppnå rökfria skolgårdar och en tobaksfri skoltid.

 Barnomsorg

Här hittar du all information om: Barnomsorg (kategori).

  Bästa skolkommun 2016

För 15:e året i rad utser Lärarförbundet årets skolkommun. Vi är stolta över att kunna konstatera att Nybro kommun åter [...]

 Grundskolor

Här hittar du all information om: Grundskolor (kategori).

 Gymnasieskolor

Här hittar du all information om: Gymnasieskolor (kategori).

 Lov & fritid

Här hittar du all information om: Lov & fritid (kategori).