Sommarpraktik i Nybro kommun

I år blev det lite annorlunda sommarpraktik och andra platser än tidigare år på grund av corona, Här kan du läsa om några av årets sommarpraktikanter i Nybro kommun!

Johanna, 35 år
Praktiksamordnare, Nybro kommun

Johanna Callenryd praktiksamordare utomhus

Kan du ge exempel på vilka olika sommarpraktikplatser som finns?
Det som är nytt för i år är att vi har fler jobb inom administration, kontor och till exempel kommunikation. Sen har vi många olika praktikplatser inom barnomsorg, fritids, skola, lokalvård, vaktmästeri, på simhallen och biblioteket.

Hur många fick sommarpraktik i år?
64 platser blev det i år och vi fick 240 sökanden. Vi hade räknat med 100 platser men pågrund av corona blev det tyvärr färre platser i vård och omsorg.

Varför är det viktigt med sommarpraktik?
I år tror jag det är lite viktigare för ungdomar för nu har de varit hemma mycket under coronapandemin. Det är viktigt att få tjäna sina egna pengar, insyn i ett jobb och att få känna lite vad man vill göra i framtiden. Sen är det alltid bra att skapa kontakter i arbetslivet!

Hade du sommarjobb när du gick i grundskolan?
Ja det hade jag! Jag var på en ridskola och en annan gång på en fabrik som gjorde läskburkar.

Vad gillade du med ditt sommarjobb?
Att tjäna pengar och känna att det var jag själv gjorde det och inte fick av min mamma och pappa. Det var också kul att ha något att göra!

Mohannad, 16 år
Kommunikationsenheten, tre veckor

Mohannad utomhusMohannad fotograferar en karta utomhus

Vad har du fått göra?
Jag har fått jobba med kommunikation. Till exempel hjälpt till med sociala medier, sorterat bilder i digitalt arkiv och fotograferat bilder på torget m.m. Har intervjuat andra sommarpraktikanter för att berätta om vad sommarpraktik kan vara.

Vad har varit roligast?
Att fotografera och filma!

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Skolan tipsade om att söka sommarpraktik och berättade att man kunde hitta mer information på nybro.se. Min storebror tipsade mig också om att det fanns platser att söka.

Theo, 16 år & Emmelie, 17 år
Planenheten, tre veckor

Theo och Emmelie ser på en tv-skärmEmmelie pekar på "snurran" de använt

Vad har ni fått göra?
Vi har varit runt ute i stan och på mötesplatser i Nybro stad och analyserat platserna utifrån en ”tankesnurra”.

Vad har varit roligast?
Theo: Det har varit roligt att få se hur det går till!
Emmelie: Att se ett helt annorlunda yrke än det jag läser på gymnasiet. Här är det kontorsjobb och på gymnasiet är jag ute i naturen

Hur fick ni information om att söka sommarpraktik?
Theo: Jag visste sedan förra året att det gick att söka sommarpraktik i kommunen och i år fick vi också tips från skolan.
Emmelie: Min mormor tipsade mig, hon har jobbat i kommunen tidigare.

Frida, 17 år & Viktor, 16 år
Personalenheten, två veckor

Porträtt av Frida som står utomhusPorträtt på Viktor utomhus

Vad har ni fått göra?
Vi har gått igenom personalenhetens arkiv, sen har vi fått fotografera också. Mer specifikt har vi klistrat in och raderat dokument. Har varit skönt att kunna fråga varandra hur man ska göra!

Frida och Viktor arbetar i arkivet

Vad har varit roligast?
Frida: Det är roligt att få reda på vad de gör på sitt jobb och hur det funkar på andra verksamheter!
Viktor: Det har ändå varit mycket variation, så det är kul att få nya uppgifter varje dag. Jag tycker det också är kul att få vara en del av personalen, och när vi pratat på rasterna!

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Frida: Jag visste att kommunen hade sommarjobb, så kollade på hemsidan när de skulle komma ut. Så höll jag utkik när man kunde söka.
Viktor: Vi hade pratat om att det fanns via kommunen i skolan. Efter ett tag kollade jag på datorn och sökte via en länk där man kunde välja inriktningar.

Juli, 15 år
Nybro Bibliotek, två veckor

Mängder av packade pysselpåsar

Vad har du fått göra?
Jag har fixat pysselpåsar- och läspåsar som är till alla barn och unga att hämta kostnadsfritt under sommarlovet. Sen har jag fått rensa och bunta överblivna tidningar för försäljning, och städa i bokhyllorna.

Vad tycker du varit roligast?
Allt har varit kul och att ha något att göra. Detta är mitt första sommarjobb, så allt har varit kul! Det är lätt när man har lärt sig,

Hur fick du information om att söka sommarpraktik?
Mamma tipsade mig!

Datum för publicering | skapad: 2020-07-01

Arbete & Näringsliv

  Handlingsplan för handel & service

Handelsstrategi för Nybro kommun antogs av kommunfullmäktige i oktober 2015. Handelsstrategin tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (2013), [...]

  Jobba på Nybro kommun

Det finns flera bra anledningar till varför det är intressant och utmanande att arbeta hos oss. Det främsta är att [...]

  Nybro kommuns Företagsregister

Nybro kommun köper tjänsten att upprätthålla ett företagsregister. Så just nu får företagen i Nybro kommun mail från företaget Business [...]

  Sommarpraktik i Nybro kommun

Är du nyfiken på vad det innebär att ha sommarpraktik i Nybro kommun? Då kan du läsa om några av årets sommarpraktikanter här!

  20-05-07 Starta eget träff

Starta eget information och inspiration för dig som är på väg att starta, nyligen har startat företag eller fortfarande känner [...]

  Smart Industri Kalmar län

SIK- Smart Industri Kalmar län, ett samarbete över hela länet genom organisationen IUC Kalmar län (Industriellt utvecklingscentrum). IUC har tilldelats [...]