Sommarpraktik i Nybro kommun

I sommar kan du göra sommarpraktik hos oss i Nybro kommun. Vi erbjuder flera olika områden där du får erfarenheter och praktisk kunskap om arbetslivet.

Vem kan söka sommarpraktik?
Du som är skriven i Nybro kommun, går i årskurs 9 på högstadiet alternativt årskurs 1 eller 2 på gymnasiet, men som ännu inte fyllt 18 år.

När är sommarpraktiken?
Sommarpraktiken är förlagd under två perioder. Den första perioden är vecka 25-27 och den andra perioden är vecka 31-33. Du får endast ha en praktikplats i en av perioderna.

Praktikens längd är 60 timmar fördelat på två eller tre veckor. Arbetstiden blir då 4 eller 6 timmar per dag beroende på om man jobbar två eller tre veckor.

Om praktiken
Exempel på arbetsområden är parkarbete, barnomsorg och omsorg. I din ansökan kommer du kunna ange önskemål om praktikperiod och inom vilket område du vill praktisera. Vi kommer så gott det går att försöka ta hänsyn till dina önskemål och vilken period du önskar men vi kan inte garantera att du får den plats eller period du önskar. Om det blir fler sökanden än praktikplatser kommer platserna att lottas ut.

I år är lönen 78,40 kr per timme, inklusive semesterersättning.

Ansökningsperioden är stängd

Områden där det är möjligt att söka praktik är:

 • Vård/Omsorg
  Här praktiserar du på ett äldreboende, gruppboende eller daglig verksamhet med äldre eller funktionsnedsatta. Dina praktikuppgifter kan innebära att hjälpa till vid måltider, promenader, aktiviteter som läsning, spela spel, baka m.m.
 • Barnomsorg
  Här praktiserar du på förskola med barn i åldern 1-5 år eller på fritidshem med barn i åldern 6-9 år. Du är tillsammans med barnen i den lärande leken t.ex. pussla, bygga, rollekar, utevistelser, måltider samt städ och tvätt av material.
 • Bibliotek
  Här praktiserar du på Nybro Bibliotek med inre biblioteksuppgifter såsom gallring, bokuppsättning m.m.
 • Ungdomsservice (tidigare vaktmästeri)
  Här arbetar du med bl.a. att rensa ogräs, renhållning i parker, renhållning på badplatser och på badbryggor, röja bort taggtrådsstängsel, bygga nytt elstängsel, olja och ev. måla läktare, underhåll av ex. utegymmet i Svartbäcksmåla
 • Sport och fritid
  Här arbetar du i t.ex. simhallen med simundervisning, städ, bevakning. För att praktisera i simhallen krävs en god kunskap i simning. Arbete inom föreningar förekommer vilket oftast innebär skötsel av mark och byggnader som tillhör föreningen.
 • Administration
  Här får du utföra administrativa arbetsuppgifter. Det kan handla om sortering i arkiv eller bland bilder. Det kan även innebära att vara med i planeringar för kommunens utveckling.

Viktigt för dig som vill söka sommarpraktik inom förskola/fritidshem/sommaraktiviteter!

Sedan 2009 gäller för alla som ska praktisera inom områden där man kommer i kontakt med barn, att man måste lämna ett Utdrag ur belastningsregister till arbetsgivaren, i detta fall Nybro kommun.

Utdraget är ett brev från polismyndigheten där de skriver om du varit straffad för något. Fyll i dina personuppgifter och skicka in det till polismyndigheten. Det kan ta två – tre veckor innan svaret skickas hem till dig. Därför är det viktigt att du beställer detta direkt om du sökt ovanstående i första eller andra hand, så du har det klart ifall du får praktikplats.

Har du några funderingar går det bra att kontakta Nybro kommuns praktiksamordnare Johanna Callenryd via e-post  johanna.callenryd@nybro.se eller telefon 0481-454 03.

”Vi tillämpar alltid gällande personuppgiftslagen när vi behandlar dina personuppgifter. Du har rätt till information om när och hur dina personuppgifter behandlas.

Dina personuppgifter behandlas av Kommunstyrelseförvaltningen i Nybro Kommun. Vi sparar ditt namn, adress, telefonnummer samt personnummer till dess att du fått din lön utbetald.

Har du några frågor kan du kontakta Nybro Kommuns dataskyddsombud genom att ringa 0481-452 30 eller skicka e-post till  dataskyddsombud@nybro.se. Om du är missnöjd med vår hantering av dina personuppgifter kan du klaga hos tillsynsmyndigheten Dataskyddsmyndigheten.”

Datum för publicering | ändrad: 2020-04-27 | skapad: 2020-04-01

Lediga jobb, arbetssökande och studerande

  Jobba på Nybro kommun

Det finns flera bra anledningar till varför det är intressant och utmanande att arbeta hos oss. Det främsta är att [...]

  Omsorgsutbildning ger arbete

Att arbeta inom omsorgsförvaltningen innebär att utföra viktiga uppdrag. Varje dag får du göra en verklig insats och hjälpa människor [...]

  Examensarbete

Är du student och ska skriva examensarbete/uppsats? Nybro kommun välkomnar dig som student att skriva ditt examensarbete hos oss. Syftet [...]

  Söker du personal?

I samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuder vi dig som företagare en digital tjänst som hjälper dig att hitta det lämpligaste sättet [...]