2016-10-13 Servering av ekologiskt och fairtrademärkt kaffe

Har noterat att Nybro kommun inte serverar ekologiskt kaffe vare sig på biblioteket eller till de anställda på biblioteket. Hur kan detta komma sig? Det ekologiska och fairtrademärkta kaffet är inte så mycket dyrare och detta borde kommunen ha råd med kan man tycka. Eko-kaffet är ju mycket godare och nyttigare och man gör en god gärning om kaffet samtidigt är fairtrademärkt. Är det så illa att kommunen inte serverar eko- och fairtrademärkt kaffe på Balder eller andra kommunala verksamheter också? I så fall är det hög tid att ändra på detta omgående. Vi människor får i oss så mycket gift ändå och går det att minimera detta så skall man ju eftersträva att göra detta. De anställda, servicetagare m fl skulle säkert må mycket bättre och bli piggare om kommunen serverade ekokaffe! (Mörkrostat kaffe innehåller mindre koffein men är bättre för magen.)

Upphandlingschef Jonas Algotsson har svarat

Tack för dina synpunkter och vi kan ge dig beskedet att allt är i sin ordning.

Alla våra kaffesorter som vi använder har någon form av certifiering. De certifieringarna vi använder är

  • Krav
  • Rainforest Alliance
  • Fairtrade

De har alla olika regler. Vi samordnar våra beställningar via kommunens kaffekök.

Har bifogat lite om de olika kraven som finns längre ner i svaret.

De vanligaste sorterna vi använder är:

EKOLOGISK RAINFOREST A mellan bönor ARTNR 3248 – GEVALIA PERUVIAN HELA BÖNOR RAINFOREST&KRAV (MONDELEZ)

EKOLOGISK RAINFOREST A espresso bönor ARTNR 2672 – GEVALIA ESPRESSO RA & KRAV (Mondelez)

EKOLOGISK mörk bönor ARTNR 3269 – LÖFBERGS DASH OF DARK HELA BÖNOR KRAV (Löfbergs)

Så kan med trygghet ta en kopp kaffe på biblioteket i förvissningen att det är både Kravmärkt och Rainforest.

KRAV

KRAV är en svensk märkning för ekologisk produktion. Syftet med ekologisk produktion är att producera livsmedel med så stor hänsyn till djur och miljö som möjligt. För att en produkt ska kunna bli certifierad enligt KRAV måste den ha producerats enligt EU:s regler för ekologisk produktion. I korthet ska produktionen ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Är en odling ekologisk slipper arbetarna därmed exponering av kemiska bekämpningsmedel. Inga genmodifierade organismer (GMO) får förekomma i produkten.

RAINFOREST ALLIANCE

Rainforest Alliance är en internationell miljömärkning med fokus på ekosystemet. De verkar för en långsiktigt hållbar kaffeproduktion. En certifiering garanterar att råvaran är producerad under miljövänliga förhållanden och är socialt acceptabla. Uthållig kaffeproduktion definieras som att: Bonden driver sin gård så att han tjänar till ett anständigt liv idag och har en driftvärdig gård att överlåta till sina barn i morgon

FAIRTRADE

Fairtrade (f d Rättvisemärkt) är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. Märkningen baseras på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention om barns rättigheter samt de grundläggande ILO-konventionerna. En certifierad odlare ska uppfylla krav på bland annat demokrati och organisationsrätt och på att diskriminering och barnarbete inte förekommer och får i gengäld ett minimipris för kaffet, oberoende av världsmarknadspris på den volym som efterfrågas som Fair Trade. Fairtrade kaffe kan därför vara betydligt dyrare än alternativen, när världsmarknadspriserna är låga. Den extra premien ska gå till ekonomisk och social utveckling, till exempel förbättra vägar, skolor eller bostäder.

 

Datum för publicering | ändrad: 2017-06-05 | skapad: 2016-10-17
Webbredaktör: Marianne Nilsson | marianne.nilsson@nybro.se
Id: inlägg: 4624 - kategori: 25

Inkomna synpunkter