Matförgiftning

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av dem som blir matförgiftade, blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang. Vanliga symptom på matförgiftning är magont, diarréer och kräkningar.

Anmäl misstänkt matförgiftning till Samhällsbyggnad

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha ätit ute på restaurang eller ätit mat som du köpt i din livsmedelsbutik är det viktigt att du snabbt kontaktar oss på Samhällsbyggnad.

 Fyll i vårt formulär vid misstänkt matförgiftning

Hygien hemma

Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att tvätta händerna ordentligt, hålla rent, diska skärbrädor och redskap ordentligt, ha kallt i kylskåpet, max 8°C, och skilja på råvaror och lagad mat.

Du bör även ta kontakt med 1177Vårdguiden på telefonnummer: 1177 alternativt din hälsocentral för att kunna lämna prov.

Mer information om matförgiftningar finns på  Livsmedelsverkets hemsida eller  Folkhälsomyndighetens hemsida.

Relaterat: Kontaktuppgifter för: Matförgiftning

Datum för publicering | ändrad: 2016-10-13 | skapad: 2014-10-28
Webbredaktör: Lise Svensson | lise.svensson@nybro.se
Id: inlägg: 962 - kategori: 150

Livsmedel - Näringsliv

  Allmänt om livsmedel

Alla livsmedelsverksamheter i Nybro kommun måste vara registrerade hos Myndighetsnämnden. Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att livsmedlen du säljer [...]

  Avgifter och riskklassning för livsmedel

Avgifter utgörs av registreringsavgift, årlig kontrollavgift och debitering för extra offentlig kontroll Registreringsavgift Myndighetsnämnden tar ut en handläggningsavgift för registreringen [...]

  Egenkontroll för livsmedel

Det är du som företagare som ansvarar för att den mat du tillverkar, serverar och säljer är säker och att [...]

  Frysar och elavbrott

Vid elavbrott undrar många hur man ska hantera sina varor i frysarna. En fråga som ofta ställs är om det [...]

  Information för livsmedelsföretag

Myndighetsverksamheten har tagit fram informationsmaterial, för att hjälpa företagare att få reda på vilka krav som livsmedelslagen ställer vid uppstart [...]

  Märkning av livsmedel

När du som konsument ska bilda dig en uppfattning om en varas kvalitet är märkningen av största vikt. Speciellt viktigt [...]

  Matförgiftning

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av dem som blir matförgiftade, blir sjuka [...]